Angstlidelser og angstbehandling

Angst er oftest kendetegnet ved en indre fornemmelse eller en ydre hændelse, som gør dig bange. Samtidig ved du i et roligt øjeblik, at angst-reaktionen er ude af proportioner med den faktiske fare. Et andet vigtigt kendetegn er at den overdrevne reaktion gør dit liv sværere end det behøver at være, fx. fordi du er forhindret i at gøre ting, som du ønsker eller har brug for at gøre.

Angst er præget af symptomer såsom: Hjertebanken, susen for ørerne, rystelser, vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelse, kvalme, hovedpine, muskelspændinger, uvirkelighedsfølelse og svimmelhed.

Behandling af angst handler om at reducere angstniveauet til et realistisk niveau, og om bedre at kunne tolerere den angst man oplever. Angst kan behandles med kognitiv adfærdsterapi terapi, hvor man analyserer, hvilke tanker og forestillinger man har i forbindelse med angsten. Eksponering, dvs. at nærme sig det du frygter, er en afgørende del af behandlingen for angst. Det er afgørende at det foregår i et tempo, som er overkommeligt for dig.

Panikangst

Panikangst er angst, der opstår pludseligt og voldsomt. Man får åndenød, hjertebanken, bliver svimmel og bange for at blive sindssyg eller for at dø. Anfaldet udvikler sig i løbet af få minutter og varer som regel kort, men det er så voldsomt at man kan være påvirket af det i flere døgn. Nogle mennesker får panikangst uden at de ved hvorfor det sker. Andre får panikangst i bestemte situationer. Det skønnes at ca. to procent af befolkningen lider af panikangst. Panikangst begynder ofte i 20-30 års alderen, og der er flere kvinder end mænd, der får lidelsen. Undersøgelser viser at mennesker, der får panikangst, ofte har været mere ængstelige, mens de var børn.  Ens sårbarhed over for at udvikle panikangst er større, når man er stresset eller er i krise.

Eksamensangst/præstationsangst

Angst som opstår i forbindelse med eksaminer, fremlæggelser eller andre situationer, hvor man bliver vurderet eller bedømt, er meget almindelig. Den ses ofte hos mennesker, der har en eller flere dårlige oplevelser med at føle sig udstillet eller bedømt af andre. Det vil sjældent have nogen sammenhæng med hvor dygtig du er, men snarere handle om de forestillinger du har om hvad andre tænker om dig.